Bij een kassasysteem voor een horecazaak zijn de mogelijkheden de laatste jaren flink uitgebreid. Online orders, QR orders, keukenschermen, mobiele verwerking, kiosk, koppeling naar betaalterminal…. Op 1 juli 2022 werd het ook verplicht om een vorm van elektronisch betalen te voorzien naar uw klanten. Zo’n 10 jaar geleden werd het monopolie doorbroken en momenteel is er een ruime keuze van verschillende betaalterminals die aangeboden worden door diverse leveranciers.
Elektronische betalingen moeten daarvoor niet steeds via een betaalterminal verlopen, meer en meer leveranciers voorzien ook een geldtransfer via uw smartphone. Payconiq wordt regelmatig gebruikt maar er zijn ook oplossingen waarbij u, als handelaar, uw smartphone als mobiele betaalterminal kan gebruiken. Providers zoals een Vivawallet, Europabank, KBC,… bieden een app aan, waarmee u een QR code kan genereren om die vervolgens door uw klant te laten scannen en zo een betaling te verrichten. Op die manier is een betaalterminal geen absolute vereiste meer. Momenteel werkt dit enkel op Android systemen, omdat Apple de NFC scanner op hun toestellen afschermt en ze enkel gebruikt voor hun eigen Apple Pay.
Als u dan een mobiele kassa toestel hebt waar ook een NFC of chip kaartlezer is ingebouwd, kan u niet alleen een bestelling aan tafel opnemen maar meteen ook een betaling uitvoeren. Met een 3-in-1 mobiel toestel kan ook nog eens een (blackbox) ticket worden afgedrukt.
Bij de dagelijkse betaalverrichtingen is het een groot voordeel dat de betalingen automatisch vanuit de kassa op de betaalterminal of betaalapp (softpos) terechtkomen.
Dit werkt niet alleen een stuk sneller, maar wordt zo ook een foutieve manuele invoer van het te betalen bedrag vermeden.
Maar minstens even belangrijk als een selectie van een geschikte betaalterminal, zijn de bijhorende transactie en maandelijkse kosten. Elke leverancier heeft zijn eigen manier om de vaste kosten en de verwerkingskosten te presenteren. Een bancontact verrichting kost dan bijvoorbeeld € 0,10. Dat kan ook lager zijn voor kleine bedragen en omgekeerd. Sommige leveranciers hanteren niet alleen een vast kost voor een bancontact verrichting, maar ook nog eens een percentage op het ontvangen bedrag. dit kan er voor zorgen dat de totale transactiekost flink duurder wordt, vooral bij grote bedragen. Goed vergelijken en een simulatie maken (vragen) is de boodschap.
Voor creditkaarten zijn de transactie kosten hoger en variëren die ook nog eens volgens type kaart: privé, business, buitenlands,….
Een laatste belangrijk punt bij het vinden van de ideale betaaloplossing voor uw kassasysteem is het feit dat u een vrije keuze kan maken in het markt aanbod. Bij sommige kassa leveranciers is dit niet altijd geval en zal u ongetwijfeld teveel betalen.
0 reacties